Chronische pijn en Pijneducatie

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Er is dan geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Belangrijk is om inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Chronische pijn beïnvloedt – naast het lichamelijke aspect – ook uw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en hoe u de kwaliteit van leven ervaart.

De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

U kunt bij Fysiotherapie Henny Biemans terecht voor goede begeleiding door een therapeut die zich heeft geschoold in de behandeling van chronische pijn. De therapeut kan u helpen weer grip te krijgen op uw klachten.

Corien Aitink - Otter
Corien Aitink - Otter
Carolien Boer-de Wilde
Carolien Boer-de Wilde
Vincent Jansen
Vincent Jansen