Informative Images

Dry needling

Bij dry needling brengt de fysiotherapeut naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry)naald gebruikt. De fysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier.

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee een ‘spierknoop’ in de spier meerdere malen kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’-behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn een uitstralende pijn veroorzaakt.

De behandeling is gericht op het verminderen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naald worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de fysiotherapeut vaak meerdere spieren.

Het inbrengen van de naald voelt u bijna niet. Als de juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘schok’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, dit duur meestal 1 tot 2 dagen.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling therapie hieronder.