Echografie

Echografie

Echografie (MSU; Musculo Skeletal Ultrasound) is een onderzoeksmiddel om beelden te maken van het houdings- en bewegingsapparaat. Met dit beeld wordt informatie verkregen over pezen, spieren, banden, slijmbeurzen en gewrichten.

Wanneer wordt het ingezet?

Echografie wordt ingezet als er beeldvorming nodig is om bepaalde klachten beter in kaart te brengen of om deze juist uit te sluiten. Ook kan het ingezet worden ter evaluatie, om te kijken of een bepaalde aandoening weer hersteld is. Het grote voordeel is dat het onderzoek makkelijk is uit te voeren en dat de uitslag van de echo er direct is. Dit kan gelijk met de patiënt worden besproken.

Bij welke gebieden kan echografie worden ingezet?

Bij alle gewrichten met vermoeden op ontstekingen, peesrupturen, vochtophopingen, verkalkingen. Echo wordt het meest ingezet bij schouders en knieën. Ook sporters die een spierblessure hebben opgelopen, zoals in hamstring, kuit of bovenarm kan echografie worden ingezet om de ernst van de blessure te bepalen. Daarnaast is het ook in te zetten bij hielspoor en achillespees blessures.

Fysiotherapie Henny Biemans beschikt over een geavanceerd echo apparaat (Enraf Nonius). Er is ook een samenwerking met huisartsen die patiënten doorsturen voor het maken van een echo.