Oncologische revalidatie

Het aantal mensen dat leeft met kanker en de gevolgen daarvan, neemt voortdurend toe en de gevolgen van de ziekte kunnen ingrijpend zijn. Een goed herstel en een optimale kwaliteit van leven is erg belangrijk en oncologische revalidatie kan u helpen om zowel fysiek, psychosociaal als emotioneel weer in balans te komen. Voor, tijdens en na afloop van de medische behandelingen in het ziekenhuis is het mogelijk om oncologische revalidatie te volgen. Het programma is een op maat gemaakte revalidatie, afgestemd op wat u wel of niet kan en daarbij rekening houden met uw klachten.

 

Restklachten na de kankerbehandeling kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Depressieve gevoelens
  • Langdurige klachten ( bijv. neuropathie)
  • Niet meer kunnen werken
  • Klachten op seksueel gebied

De oncologie revalidatie kan worden ingezet in alle fases van kanker.

In de curatieve fase is alles gericht op het genezen van kanker. In deze fase kunnen we helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en vermoeidheid,  het verbeteren van de eventuele bewegingsbeperking die als gevolg van een operatie is ontstaan. In de herstelfase gaat het om het terug krijgen van de beweeglijkheid, kwaliteit van leven weer zo optimaal mogelijk krijgen en er voor zorgen dat u uw dagelijks activiteiten weer kan oppakken. We kunnen samen een trainingsprogramma opstellen om uw conditie te verbeteren en er voor te zorgen dat u weer uw werk en bijvoorbeeld sport hervat.

Als er geen genezing meer mogelijk is
De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de client staan in deze fase centraal. In deze fase proberen we samen om zolang mogelijk een actief leven te leiden door een trainingsprogramma op maat te maken en daarnaast waar mogelijk de kwaliteit van leven te behouden.

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Carolien Boer-de Wilde
Carolien Boer-de Wilde